Bijwerkingen na omzetting dexamfetamine

24-12-2019

Bijwerkingencentrum Lareb kreeg vijfenzestig meldingen van bijwerkingen nadat patiënten waren omgezet van merkloos dexamfetamine naar Amfexa. Het overgrote deel van de meldingen kwam in de tweede helft van 2019 bij Lareb binnen. De patiënten ervaren na de omzetting ontregeling van hun ADHD-klachten. De oorzaak voor deze ontregeling is nog onduidelijk. 

Dexamfetamine is een stimulerend medicijn. Het verbetert de aandacht en stemming. Het wordt gebruikt bij ADHD (aandachtsstoornis) en narcolepsie (slaapziekte). 
Dexamfetamine was lange tijd alleen als  niet-geregistreerd door een apotheek bereid geneesmiddel beschikbaar. Sinds 2016 is het merk geneesmiddel Amfexa op de markt. 

Doordat Amfexa nu als geregistreerd middel op de markt is, mag  door een apotheek bereide  dexamfetamine alleen bij speciale behoefte van medische aard door de apotheek afgeleverd worden. In juli 2019 heeft de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hierover bericht. Dit heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat meer patiënten omgezet zijn op Amfexa. 

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de IGJ geïnformeerd over deze bevindingen. 

Lees hier het bericht op de website van CBG.

Lees hier de analyse van de meldingen.