Bijwerkingen van DOACs meestal in eerste week

03-05-2019

Bijwerkingen van een direct werkende orale anticoagulantia (DOACs) treden meestal op in de eerste week van de behandeling. Meer dan de helft hiervan verdwijnt vanzelf wanneer het geneesmiddel doorgebruikt wordt. Deze resultaten komen uit het onderzoek van Lareb Intensive Monitoring (LIM) van de DOACs. Apotheken in Nederland zorgden ervoor dat patiënten hun ervaring met gebruik van een van deze middelen deelden. Het onderzoek liep van juli 2012 tot april 2017.

Aan dit onderzoek namen 1748 DOAC gebruikers deel. Zij gebruikten apixaban, dabigatran, edoxaban en rivaroxaban. Tijdens het onderzoek gaven 661 patiënten aan tenminste één of meerdere bijwerkingen te ervaren. De bijwerkingen traden meestal op in de eerste week van de behandeling. Klachten als duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn en buikpijn werden vaak gemeld. Het valt op dat bij dabigatran, diarree veel vaker gemeld werd dan in de bijsluiter staat. Lareb heeft een folder met onderzoeksresultaten van deze studie naar alle deelnemende apotheken gestuurd.

In april 2017 is er een vervolg onderzoek gestart in openbare apotheken. Met dit vervolgonderzoek wordt ook uitgevraagd wat de invloed van bijwerkingen van DOACs op het dagelijks leven van de patiënt is. Dit onderzoek duurt tot eind 2019.

Lees hier het hele artikel in het Pharmaceutisch Weekblad.