Bijwerkingen van kruidenproducten met fyto-oestrogene werking

17-08-2023

Hoewel producten met een fyto-oestrogene werking veel worden gebruikt, blijven de bijwerkingen vaak onderbelicht. Omdat deze producten zonder recept te krijgen zijn, hebben gebruikers vaak onterecht het idee dat ze geen bijwerkingen veroorzaken.

Fyto-oestrogenen, ook wel bekend als plantaardige oestrogenen, zijn geen op zichzelf staande hormonen. Het zijn stoffen die de werking van het vrouwelijke hormoon oestrogeen kunnen nabootsen. Deze stoffen komen voor in verschillende planten zoals hop en soja. Voedingssupplementen met fyto-oestrogenen bevatten vaak deze kruiden en worden onder andere gebruikt om overgangsklachten bij vrouwen te verlichten.

Onderzoek meldingen bijwerkingen van fyto-oestrogenen
Om inzicht te krijgen in de veiligheid van fyto-oestrogenen, zijn analyses uitgevoerd op meldingen van Bijwerkingencentrum Lareb en de wereldwijde bijwerkingendatabank VigiBase.

In de Lareb-database met in totaal 67 meldingen van bijwerkingen op deze producten, bleek dit het vaakst te gaan over zilverkaars (47,8%), hop (32,8%) en sojaboon (22,4%). In de VigiBase-database met in totaal 21.944 meldingen, was dit sojaboon (71,4%), zilverkaars (11,6%) en Monnikspeper (6,4%). De gemelde bijwerkingen betroffen vooral  maag-darm klachten, huidklachten en klachten als vaginaal bloedverlies en opgezette borsten.

Goede informatie belangrijk
Het verstrekken van goede informatie over ongewenste bijwerkingen kan consumenten helpen weloverwogen beslissingen te nemen over het gebruik van deze supplementen.

Lees hier het hele artikel (in het Engels).