Brandwonden door monochloorazijnzuur bij behandeling van wratten

09-10-2019

Bijwerkingencentrum Lareb ontving vier meldingen van brandwonden na behandeling van wratten met producten met monochloorazijnzuur (MCA). Het betreft de producten: Wratweg, Wrattentinctuur en merkloze monochloorazijnzuur oplossing. 

Monochloorazijnzuur (MCA) 

Monochloorazijnzuur mag alleen op de wratten worden aangebracht. Wanneer de omliggende gezonde huid in aanraking komt met het zuur wordt de huid ook aangetast. Dit kan blaren en/of brandwonden veroorzaken. Twee meldingen betreffen een kind van 6 en 8 jaar oud. In beide gevallen was er sprake van een ongeluk na stoten tegen het flesje. 

Behandeladvies
De richtlijn voor huisartsen raadt het gebruik van monochloorazijnzuur voor wratten in de huisartsenpraktijk niet aan. Op de polikliniek dermatologie mag een wrat alleen onder begeleiding van een specialistische deskundige met trichloorazijnzuur (vergelijkbaar met monochloorazijnzuur) worden behandeld. 

Verkrijgbaarheid
Wratweg en Wrattentinctuur zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogisterijen. De consument kan dus dit middel gebruiken zonder begeleiding van een deskundige. Daardoor is het risico op het ontstaan van brandwonden groot. 

Monochloorazijnzuur is een medisch hulpmiddel. In Nederland houdt de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toezicht op deze producten. Lareb heeft de meldingen doorgegeven aan de IGJ. 

Lees hier de analyse van de meldingen.