Buikpijn, pijn op de borst en hoofdpijn in bijsluiter noscapine

29-05-2017

De bijwerkingen (boven) buikpijn, pijn op de borst en hoofdpijn moeten worden toegevoegd aan de bijsluiter van noscapine. Dat heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geconcludeerd naar aanleiding van een analyse van Bijwerkingencentrum Lareb. Het CBG gaat de fabrikanten van noscapine vragen de bijsluiter aan te passen.

Gemelde klachten
Lareb ontving in totaal 15 meldingen van (boven) buikpijn, 4 van pijn op de borst en 2 meldingen van hoofdpijn na gebruik van noscapine. Opvallend aan de meldingen was dat de meeste klachten binnen enkele uren na inname ontstonden. Ook verdwenen de klachten weer binnen enkele uren, zonder dat daar behandeling voor nodig was. Enkele melders gaven aan eerder dezelfde klachten bij inname van noscapine te hebben ervaren. In sommige gevallen waren de klachten zo hevig dat er een arts moest worden geraadpleegd.

Noscapine
Noscapine wordt gebruikt bij de behandeling van (droge) kriebelhoest. Het vermindert de neiging om te hoesten en is zonder recept verkrijgbaar bij apotheken en drogisterijen.

Verschil bijsluiters tussen landen
De analyse van Lareb komt voort uit een samenwerking met het Uppsala Monitoring Centre (UMC). Tijdens deze bijeenkomst is er gekeken naar meldingen van patiƫnten in de databank van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO databank bevatte in totaal 130 meldingen van (boven) buikpijn, pijn op de borst en hoofdpijn bij gebruik van noscapine. Het bleek dat de bijsluiter van noscapine verschilt tussen landen. Zo worden (boven) buikpijn, pijn op de borst en hoofdpijn wel vermeld in de bijsluiters van Zweden, Noorwegen en Duitsland maar (nog) niet in de Nederlandse bijsluiter.

Lees de volledige analyse