Druppelproblemen met Nevanac oogdruppels

19-01-2022

Patiënten die Nevanac oogdruppels gebruiken, kunnen de vloeistof soms moeilijk uit het flesje krijgen. Dit heeft vooral te maken met de stroperigheid van de vloeistof en het stugge flesje. Bijwerkingencentrum Lareb en Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI) hebben hierover een Praktijkprikkel geschreven.

Nevanac oogdruppels
Nevanac oogdruppels zijn beschikbaar in twee sterktes: 1mg/ml en 3mg/ml. De oogdruppels remmen ontstekingen en verlichten de pijn. Ze worden bijvoorbeeld voorgeschreven na een staaroperatie.

Toedieningsproblemen
De meldingen werden vooral gedaan bij Nevanac 3mg/ml. Patiënten melden dat het druppelen van het oog lastig is. Dit komt omdat de vloeistof dik en stroperig is. Ook is het plastic flesje erg stug en is flinke knijpkracht nodig om de vloeistof eruit te krijgen.

Aanbevelingen voor apothekers
Het is belangrijk om te weten dat de toedieningsmethode voor de twee sterktes verschillend is. Geef daarom duidelijke oogdruppelinstructies mee aan patiënten die Nevanac oogdruppels gaan gebruiken. Lees hier de volledige Praktijkprikkel met meer aanbevelingen voor apothekers.

Praktijkprikkel
Een Praktijkprikkel is een korte beschrijving van een medicatie-incident met aanbevelingen voor de praktijk door VMI. Deze Praktijkprikkel is in samenwerking met Bijwerkingencentrum Lareb geschreven.