Ernstige allergie voor het complex van rocuronium en sugammadex

28-05-2024

De stof (complex) die ontstaat wanneer rocuronium en sugammadex samen worden gebruikt, kan een ernstige allergische reactie veroorzaken. Dit kan ook gebeuren bij patiënten die niet allergisch zijn voor de afzonderlijke middelen. Deze informatie staat niet in de bijsluiters van deze middelen.

Rocuronium is een spierverslapper en wordt gebruikt tijdens een operatie als hulpmiddel bij een algehele narcose. Aan het einde van de operatie wordt sugammadex gegeven om de spierverslappende werking van rocuronium op te heffen. Dit gebeurt doordat sugammadex zich bindt aan rocuronium, waardoor een complex van beide stoffen ontstaat.

Melding aan Lareb
Lareb ontving een melding van een levensbedreigende allergische reactie bij een patiënt die aan het eind van een operatie sugammadex kreeg om de werking van rocuronium te stoppen. De patiënt kreeg 2 tot 3 minuten na toediening van sugammadex een ernstige lage bloeddruk, een snel kloppend hart en werd benauwd. Na enige tijd kreeg de patiënt een rode huid. Gedurende meer dan 24 uur, kreeg de patiënt continu adrenaline toegediend voordat de allergische reactie verdween. Onderzoeken toonden aan dat de patiënt overgevoelig was voor het complex van rocuronium en sugammadex, maar niet voor de afzonderlijke middelen.

Juiste onderzoeken belangrijk
Rocuronium en sugammadex kunnen allebei afzonderlijk een allergische reactie veroorzaken. Dit staat ook in de bijsluiters van deze middelen. In de bijsluiters staat niet dat ook het sugammadex-rocuronium-complex een allergische reactie kan geven. Het is belangrijk om bij een allergische reactie na toediening van rocuronium en sugammadex niet alleen te testen op overgevoeligheid voor de afzonderlijke middelen, maar ook op overgevoeligheid voor het sugammadex-rocuronium-complex. Dit om te voorkomen dat iemand in de toekomst weer een allergische reactie krijgt.

Actie
Lareb heeft medicijnautoriteit CBG over deze melding geïnformeerd. Daarnaast zal deze informatie worden gedeeld met zorgverleners in de praktijk.

Lees hier het rapport over dit onderwerp (in het Engels).