Griepprik veilig tijdens zwangerschap

21-09-2021

Zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s hebben meer risico om ernstig ziek te worden door de griep. De Gezondheidsraad geeft daarom het advies om ook zwangere vrouwen vanaf 22 weken zwangerschap te vaccineren tegen griep. De griepprik kan tijdens de zwangerschap veilig gegeven worden.

Risico op ernstige complicaties door griep
Bij zwangere vrouwen kan griep zeer ernstig verlopen, vooral vanaf de 13e week van de zwangerschap. Daardoor hebben ze meer kans op ziekenhuisopname, longontsteking of kunnen zelfs overlijden. Ook baby’s hebben een verhoogd risico op ernstige complicaties, zoals longontsteking.

Afweerstoffen via de placenta naar het kind
Door de griepprik worden afweerstoffen tegen de griep aangemaakt. Net als bij de 22 wekenprik tegen kinkhoest worden deze afweerstoffen via de placenta overgedragen aan de baby. Dit draagt bij aan de bescherming van de baby tegen griep tijdens de eerste weken tot maanden na de geboorte.

Griepprik veilig tijdens zwangerschap
Er is in het buitenland al jarenlang ervaring opgedaan met de griepprik bij zwangere vrouwen. Er zijn geen aanwijzingen dat de griepprik een verhoogd risico geeft op miskramen, op aangeboren afwijkingen of dat het andere nadelige gevolgen heeft voor de zwangerschap. Moeders van Morgen, onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb, bewaakt deze veiligheid. Alle zwangere vrouwen in Nederland kunnen hun ervaringen met geneesmiddelen en vaccins, en dus ook met de griepprik, delen. Hiermee helpen zij de moeders van morgen.

Lees hier het advies van de Gezondheidsraad

Lees hier de informatie op onze website over de veiligheid van de griepprik tijdens de zwangerschap