Haaruitval bij tioguanine (Thiosix) voor darmziekten

12-06-2019

Bijwerkingencentrum Lareb kreeg de afgelopen vijf jaar 20 meldingen van haaruitval bij vrouwen die tioguanine gebruikten voor een darmziekte. Bij de meesten begon haaruitval binnen één maand na de start van tioguanine. Dit past bij het type haaruitval dat ook bij chemotherapie optreedt. De mate van haaruitval verschilde sterk, maar in geen van de meldingen was sprake van kaalheid. 

Van tioguanine bestaan twee verschillende sterktes. Lanvis (40 mg) wordt gebruikt bij bepaalde vormen van kanker. Thiosix (20 mg) is voorwaardelijk toegelaten, en wordt gebruikt bij darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De meldingen die Lareb ontving van haaruitval gaan vooral over Thiosix. 

Tioguanine gaat de celdeling tegen van snel delende cellen, zoals ook die van haarzakjes. Daardoor kan haaruitval ontstaan. Bij Lanvis is haaruitval een bekende bijwerking. Bij Thiosix staat het niet in de bijsluiter. 

Ook door de darmziekte zelf kan haaruitval optreden, vooral bij een opvlamming van de ziekte. Ook kunnen stress en een tekort aan goede voedingsstoffen zorgen voor haaruitval. Dit type haaruitval treedt vaak pas na twee tot drie maanden op. 

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vraagt het bedrijf om de meldingen van haaruitval nauwlettend te monitoren en op te nemen in het volgende periodiek veiligheidsrapport (PSUR) van Thiosix. De relevante informatie die dit mogelijk oplevert, wordt opgenomen in de SmPC en de patiëntenbijsluiter. 

Lees hier de analyse van de meldingen.