Hevige menstruatiebloeding in bijsluiter Pfizer en Moderna coronavaccin

28-10-2022

Het EMA heeft geadviseerd om hevige bloedingen tijdens de menstruatie op te nemen als mogelijke bijwerking in de bijsluiters van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech (Comirnaty) en Moderna (Spikevax). Bijwerkingencentrum Lareb ontving hierover tot nu toe 9.379 meldingen en gaf vorig jaar al aan dat dit mogelijk een bijwerking is.

Meldingen menstruatiestoornissen
Van de 9.379 meldingen die Lareb tot eind oktober ontving van hevige bloedingen tijdens de menstruatie gingen er 7.376 over het Pfizer/BioNTech vaccin, 1.115 over het Moderna vaccin en 888 over de andere coronavaccins. Het Pfizer/BioNTech vaccin is ook het meest gebruikte coronavaccin in Nederland. Lareb ontving in totaal ruim 27.000 meldingen van diverse menstruatieklachten na de coronavaccinatie. Naast hevige bloedingen betreft dit ook vaak het uitblijven van de menstruatie.

Onderzoek
In het vragenlijstonderzoek van Lareb gaf 3,2% van de gevaccineerde vrouwen in de vruchtbare leeftijd aan menstruatiestoornissen te hebben ervaren na coronavaccinatie. In de leeftijdsgroep 26-35 jaar was dit 7,3%. Lareb doet ook nog een onderzoek naar het aantal vrouwen dat de huisarts heeft bezocht in 2021 met diverse menstruatieklachten en bloedingen na de overgang voor en na coronavaccinatie.

Geen risico op onvruchtbaarheid of nadelige gevolgen tijdens zwangerschap
Er zijn geen aanwijzingen dat coronavaccins een negatieve invloed op de vruchtbaarheid hebben. Ook hebben ze geen nadelige gevolgen voor de zwangerschap en het kind. Dit was al bekend uit internationaal onderzoek. Ook in een onderzoek van Moeders van Morgen onder ruim 10.000 Nederlandse zwangere vrouwen zijn er geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op miskramen, vroeggeboortes, of andere nadelige uitkomsten op de zwangerschap of het kind. Kijk op onze website voor meer informatie over de coronavaccinatie bij een kinderwens of tijdens de zwangerschap.

Lees hier het bericht van het EMA (in het Engels) over hevige menstruatiebloedingen na coronavaccinatie.