Hoofdpijn komt vaak voor na coronavaccinatie

19-09-2022

Hoofdpijn is een bekende, vaak voorkomende bijwerking van de coronavaccins. In het vragenlijstonderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb gaf meer dan de helft van de deelnemers aan hoofdpijnklachten te hebben ervaren na coronavaccinatie. Meestal ontstond het binnen twee dagen en hield het drie dagen aan. Vaak ervaarden zij hoofdpijn als ‘een beetje’ tot ‘nogal’ belastend.

Lareb volgde bijna 30.000 gevaccineerden met een vragenlijstonderzoek om het optreden van bijwerkingen na coronavaccinatie in kaart te brengen. Hierbij is gekeken naar de eerste twee vaccinaties met het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty), AstraZeneca vaccin (Vaxzevria) en Moderna vaccin (Spikevax). En naar de eerste vaccinatie met het Janssen vaccin.

Hoofdpijn na coronavaccinatie
Bij ruim driekwart van de deelnemers ontstond hoofdpijn binnen twee dagen. Veel van deze mensen ervaarden hoofdpijnklachten ook al een dag na vaccinatie. Bij ongeveer 75% van de deelnemers waren de klachten na drie dagen over. De meeste mensen hadden na een week geen hoofdpijnklachten meer. Hoofdpijnklachten ontstonden na een tweede vaccinatie gemiddeld net wat sneller.

Belasting van de hoofdpijn
Lareb heeft in het vragenlijstonderzoek ook gevraagd naar de belasting van de bijwerking. Voor het grootste deel van de deelnemers was de hoofdpijn een beetje of nogal belastend. Een kleiner deel van de deelnemers vond de hoofdpijn erg of heel erg belastend. Mensen die gevaccineerd werden met het AstraZeneca of Janssen vaccin gaven vaker aan dat ze erg veel last hadden van hoofdpijn dan gevaccineerden met het Pfizer/BioNTech vaccin.

Lees meer over hoofdpijn na coronavaccinatie in ons artikel in het Pharmaceutisch Weekblad.