Hooikoorts en zwanger, welke middelen gebruik je dan?

26-05-2023

Op het moment zitten we in de piek van het hooikoortsseizoen. Dat kan erg vervelend zijn, ook tijdens de zwangerschap. Gelukkig zijn er genoeg middelen tegen hooikoorts die je kunt gebruiken bij een zwangerschap. DeĀ  voorkeur gaat uit naar neusspray en oogdruppels, boven de allergie tabletten.

Bij milde allergieklachten kun je oogdruppels en neussprays met anti-allergiemiddelen of met een ontstekingsremmer gebruiken. Tijdens de zwangerschap is het aan te raden middelen te gebruiken die lokaal werken, omdat ze nauwelijks in het bloed terechtkomen.

Neussprays op basis van ontstekingsremmers
Bij klachten door een ontsteking van het slijmvlies in de neus (allergische rhinitis), kan een neusspray met een ontstekingsremmer gebruikt worden op voorschrift van de arts. Neussprays op basis van ontstekingsremmers zijn beclometason-, budesonide- of fluticason-neusspray. Al deze middelen zijn goed onderzocht. Er zijn geen aanwijzingen op nadelige effecten bij gebruik van deze neussprays tijdens de zwangerschap.

Neussprays en oogdruppels met antihistaminica
Er zijn ook neussprays met azelastine of levocabastine , en oogdruppels met lecovabastine, azelastine, olopatadine of ketotifen. Deze zogenoemde antihistaminica remmen de stof histamine, die vrijkomt bij een allergische reactie. Ook van deze middelen zijn geen nadelige effecten tijdens de zwangerschap te verwachten.

Tabletten met antihistaminica
Als neusspray en oogdruppels niet voldoende helpen bij een allergische reactie, kan het slikken van een tablet soms soelaas bieden. De allergie tabletten met loratadine of cetirizine zijn eerste keus als je zwanger bent. Gebruik clemastine, promethazine en hydroxyzine niet vlak voor de bevalling. Van deze middelen kan de baby suf worden en mogelijk wordt de ademhaling onderdrukt.

Elke zwangere vrouw kan meedoen aan Moeders van Morgen
Moeders van Morgen, onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb, onderzoekt met vragenlijsten de veiligheid van geneesmiddelen voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Iedere zwangere vrouw kan meedoen aan het onderzoek, of je nu medicatie gebruikt of niet. Wil jij ook jouw steentje bijdragen? Doe dan mee met Moeders van Morgen. Je ontvangt maximaal zes vragenlijsten die je invult tijdens de zwangerschap en tot 1 jaar na de geboorte. Met jouw ervaring en die van vele andere vrouwen helpen we samen de moeders van morgen. Meld je aan via www.moedersvanmorgen.nl.