Huidaandoening lichen planus gemeld na coronavaccinatie

07-07-2022

Tot en met 16 mei 2022 ontving Bijwerkingencentrum Lareb 48 meldingen van lichen planus na toediening van zo’n 36,2 miljoen coronavaccinaties. Lichen planus is een ziekte van de huid en/of slijmvliezen in de mond of bij de geslachtsdelen. Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geïnformeerd over deze meldingen.

Lichen planus
Lichen planus kan op alle leeftijden voorkomen. Het komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De leeftijd waarop lichen planus het meest voorkomt, is voor mannen rond het 30ste levensjaar en voor vrouwen rond het 50ste levensjaar. De oorzaak van lichen planus is vaak onbekend. Gedacht wordt dat lichen planus een vorm van een auto-immuunziekte is.

Meldingen bij Lareb
Lareb ontving 21 meldingen van lichen planus op het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty). Dit vaccin is in Nederland ook het meest gegeven. Daarnaast gingen 16 meldingen over het Moderna vaccin (SpikeVax), 7 meldingen over het AstraZeneca vaccin (Vaxzevria) en 4 over het Janssen vaccin (Jcovden). Twee meldingen waren afkomstig uit het vragenlijstonderzoek naar bijwerkingen van coronavaccins van Lareb.

De leeftijd van de patiënten varieerde van 32 tot 75 jaar en was gemiddeld 57 jaar. De patiënten ontwikkelden de ziekte gemiddeld na 7 dagen na vaccinatie. In 37 meldingen ging het om het nieuw ontstaan van lichen planus. Bij 11 meldingen ging het over een verergering van al bestaande klachten. Er waren 7 patiënten die klachten kregen na meerdere vaccinatiemomenten.

Lareb heeft het CBG geïnformeerd over deze meldingen. Dat deze meldingen worden gezien ná vaccinatie wil nog niet zeggen dat lichen planus ook een bijwerking is van het coronavaccin.

Bekijk hier het overzicht van de meldingen (in het Engels).