Huidklachten bij permetrine

20-04-2023

Het aantal besmettingen met schurft is de laatste jaren flink gestegen. Bijwerkingencentrum Lareb ontving daarom ook een groter aantal meldingen van bijwerkingen bij gebruik van permetrine. Huidklachten werden het vaakst gemeld. Ook in het gezicht, waar niet gesmeerd wordt.

Permetrine crème of gel wordt voorgeschreven bij de behandeling van schurft. In de bijsluiter staat dat permetrine een droge huid, jeuk, een rode kleur van de huid en een tintelend, stekend of brandend gevoel van de huid kan geven. Het is ook mogelijk dat deze klachten door de schurft zelf komen. De klachten kunnen tot vier weken na de behandeling aanhouden. Dat komt door een reactie van de huid op de dode schurftmijten.

Meldingen bij Lareb
Het aantal meldingen van bijwerkingen bij gebruik van permetrine steeg van vijf in 2020 naar 64 in 2022. Huidklachten worden het vaakst gemeld. Voorbeelden van gemelde klachten zijn jeuk, bultjes, eczeem, (rode) huiduitslag en een brandend of prikkend gevoel van de huid. Het is opvallend dat melders aangaven dat ook de huid van het gezicht prikte of tintelde. Permetrine wordt namelijk zelden in het gezicht gesmeerd. Meerdere melders gaven aan dat het tintelende gevoel erger werd in de buitenlucht.

Jeuk voorkomen
Douche niet te warm en gebruik weinig zeep om verergering van jeuk te voorkomen. Bij een droge huid is het belangrijk om de huid vet te houden. Neem contact op met de huisarts als de jeuk twee weken na de behandeling erger wordt, als de jeuk na vier weken nog niet over is, of als er nieuwe plekjes op de huid ontstaan.

Lees hier meer informatie in het artikel in het Pharmaceutisch Weekblad.