Internationale Bijwerkingenweek 2023

06-11-2023

Vandaag start de Bijwerkingenweek. Tijdens de Bijwerkingenweek vragen wij extra aandacht voor het belang van het melden van bijwerkingen. Want iedereen kan een bijwerking melden. Ook als je niet zeker weet of het een bijwerking is. De Bijwerkingenweek is een jaarlijkse internationale campagne waar medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb aan meewerken.  

Vaccins en medicijnen worden altijd uitgebreid onderzocht en getest voordat ze op de markt komen. De bijwerkingen die in de onderzoeks- en testfase naar voren komen, staan vermeld in de bijsluiter. Soms worden – milde of ernstige – bijwerkingen pas in de praktijk ontdekt, wanneer een geneesmiddel of vaccin door veel meer mensen wordt gebruikt. Ook treden sommige bijwerkingen pas na langdurig gebruik op. En soms ontstaan bijwerkingen alleen in combinatie met andere medicijnen.

Daarom is het belangrijk om bijwerkingen te melden bij ons. Het melden van bijwerkingen levert nieuwe kennis op. Deze nieuwe kennis helpt mee aan een veilig gebruik van geneesmiddelen en vaccins.


Over de Bijwerkingenweek
De internationale bijwerkingenweek is een jaarlijkse (social) mediacampagne, georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit jaar doen hier 88 landen aan mee. In Nederland zijn dit medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb.

Volg ons op sociale media
Met de Nederlandse hashtag #Bijwerkingenweek vragen wij van 6 tot en met 10 november aandacht voor het melden van vermoedelijke bijwerkingen op onze sociale mediakanalen. Ook geven we gedurende deze week meer uitleg over wie een bijwerking kan melden, hoe je dit moet doen en waarom dit belangrijk is. Volg ons dus en deel onze berichten op: XLinkedInFacebook en Instagram!