Kruidenproducten met Huperzia serrata, Tabernanthe iboga of Ashwagandha niet zonder risico

07-03-2024

Het gebruik van voedingssupplementen of thee met de kruiden Huperzia serrata, Tabernanthe iboga of Ashwagandha (Withania somnifera) kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het RIVM waarschuwt voor de nadelige gevolgen van deze kruidenproducten.

In totaal heeft Lareb 13 meldingen op Ashwagandhaproducten ontvangen. Bij zes meldingen gaat het om leverfunctiestoornissen. Hierover heeft Lareb al eerder een nieuwsbericht geschreven.

Naast leverfunctiestoornissen ontving Lareb vijf meldingen van misselijkheid, braken en/of diarree, één melding over eczeem en één melding over hemolytische anemie (een aandoening waarbij bloedcellen snel worden afgebroken), waarbij het om vermoedelijke bijwerkingen gaat.
Van Huperzia serrata en Tabernanthe iboga heeft Lareb geen meldingen ontvangen.

Hoeveel mensen deze kruidenproducten gebruiken is onbekend. Voedingssupplementen met Huperzia serrata of Tabernanthe iboga worden vooral online verkocht. Voedingssupplementen met Ashwagandha zijn ook in drogisterijen verkrijgbaar.

Kruidenproducten worden door mensen over het algemeen als veilig gezien, maar ze kunnen ernstige bijwerkingen hebben. Het is belangrijk om bewust te zijn van dit risico.