Let op mogelijk hogere concentraties bij aankoop vitamine D

15-03-2016

Bijwerkingencentrum Lareb ontving een melding van braken door een overdosering van Vitamine D van het merk Vibovit bij een 1 week oude zuigeling. Het kind werd ter observatie opgenomen in het ziekenhuis en herstelde gelukkig snel zonder behandeling.

De overdosering kwam doordat de dosering van 10 druppels, geadviseerd voor bijvoorbeeld Davitamon D, ook gegeven werd bij dit product terwijl dat 5x sterker is. Twee druppels Vibovit bevatten namelijk evenveel vitamine D als 10 druppels van de meest gangbare vitamine D preparaten.

Vitamine D (cholecalciferol) is een voedingssupplement en wordt gebruikt om in een verhoogde behoefte aan vitamine D te voorzien. Vitamine D druppels zijn te koop bij de apotheek en drogist onder verschillende merknamen en in verschillende concentraties.

De Gezondheidsraad adviseert bij kinderen van 0 tot 4 jaar een supplement met 10 microgram/ 400 I.E. vitamine D per dag te geven.

Wees bewust dat de concentratie vitamine D per druppel in deze producten verschillend kan zijn. Controleer altijd bij het kopen en voor het innemen of toedienen van deze producten daarom goed de gebruiksaanwijzing in of op de verpakking.