Longklachten na gebruik Sleepzz anti-snurk keelspray

26-09-2018

Bijwerkingencentrum Lareb ontving een ernstige melding na het gebruik van Sleepzz anti-snurk keelspray. De melding ging over een longontsteking veroorzaakt door inademing van oliën.

Sleepzz anti-snurk keelspray is geen geneesmiddel maar een vrij verkrijgbaar gezondheidsproduct. Het bevat verschillende oliën. Het wordt voor het slapen gaan in de keel gesprayd. Dit zou vibraties van de huig achter in de keel voorkomen of verminderen. Daardoor zou het snurken voorkomen.

In de gebruiksaanwijzing van Sleepzz anti-snurk keelspray staat geen waarschuwing dat de vernevelde stof niet ingeademd mag worden. Door het te sprayen achter in de keel kan dit wel gebeuren. De oliën komen dan in de longen. Dit kan een longontsteking (lipoid-pneumonie) veroorzaken. De samenstelling van Sleepzz anti-snurk keelspray is volgens de fabrikant inmiddels aangepast en bevat minder oliën, echter gelijksoortige producten met hetzelfde risico zijn nog op de markt. Het is onbekend welke variant van Sleepzz anti-snurk spray in de melding gebruikt werd.

Consumenten worden nu onvoldoende gewaarschuwd voor dit risico. Bijwerkingencentrum Lareb heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op de hoogte gebracht.

Lees hier het bericht aan de IGJ over deze melding

Update
Begin februari 2019 ontving Lareb nader bericht over de patiënt uit deze casus. De patiënt is inmiddels verwezen naar een academisch ziekenhuis voor nadere diagnostiek. Zijn huidige behandelaar heeft ons bericht dat er een andere aandoening is gediagnostiseerd die verantwoordelijk kan zijn voor de klachten van de patiënt.