Meer onderzoek menstruatiestoornissen na coronavaccinatie

23-05-2022

Menstruatiestoornissen en postmenopauzale bloedingen zijn mogelijke bijwerkingen van de coronavaccins. Bijwerkingencentrum Lareb heeft opnieuw gekeken naar de meldingen hierover. Dit heeft nog niet tot een duidelijke conclusie geleid. Lareb gaat daarom een nieuw onderzoek doen waarin het aantal vrouwen dat naar de huisarts is gegaan met deze klachten voor en na coronavaccinatie wordt vergeleken.

Tot eind maart 2022 ontving Bijwerkingencentrum Lareb 24.090 meldingen van menstruatiestoornissen na coronavaccinatie op ongeveer 17 miljoen gegeven vaccins aan vrouwen. De meldingen zijn zeer divers, maar te late of het uitblijven van de menstruatie (8100 keer) en hevige bloedingen (7635 keer) waren de vaakst gemelde klachten. In vervolgvragen bij een deel van de vrouwen gaf de meerderheid aan dat het bloedverlies minstens twee keer zo veel was.

Zie hier het overzicht van de meldingen van menstruatiestoornissen (in het Engels).

Tot begin februari 2022 ontving Lareb 699 meldingen van bloedingen na de overgang. Van de vrouwen van wie dit bekend was, zat 70% korter dan 3 jaar in de overgang toen ze de bloedingen ervaarden. Bij ruim de helft van de vrouwen trad de bloeding op binnen twee weken na coronavaccinatie.

Zie hier het overzicht van de meldingen van bloedingen na de overgang (in het Engels).

Vragenlijstonderzoek
Uit het vragenlijstonderzoek van Lareb gaf 3,2% van de gevaccineerde vrouwen in de vruchtbare leeftijd aan menstruatiestoornissen te hebben ervaren na coronavaccinatie. In de leeftijdsgroep 26-35 jaar was dit 7,3%.

Meer onderzoek
Ook uit deze nieuwe analyse kunnen nog geen conclusies worden getrokken. Lareb gaat daarom een onderzoek doen naar het aantal vrouwen dat de huisarts heeft bezocht in 2021 met deze klachten voor en na coronavaccinatie. Het EMA is in februari gestart met een uitgebreide analyse van alle meldingen in Europa, onderzoeken en literatuur over menstruatiestoornissen na coronavaccinatie.

Lees hier meer overĀ menstruatiestoornissen en postmenopauzaal bloedverlies na vaccinatie.