Meldingen bijwerkingen hydroxychloroquine en chloroquine

24-04-2020

Voordat chloroquine en hydroxychloroquine voor COVID-19 werden gebruikt, kreeg Lareb 90 meldingen van bijwerkingen bij chloroquine en 1071 bij hydroxychloroquine. Het betreft hier de oorspronkelijke toepassingen zoals malaria en reuma. De gemelde bijwerkingen verschillen per toepassing. Bij COVID-19 worden deze geneesmiddelen kort, maar met een hogere dosering gebruikt. Het risico op bijwerkingen kan daardoor groter zijn.

Analyse van bijwerkingen

Bij het gebruik van chloroquine zijn vooral huidreacties (19%), reacties op het zenuwstelsel (10%) en psychische klachten (10%) gemeld. Bij hydroxychloroquine waren dit huidreacties (20%) en maagdarmklachten (16%).
De analyse laat zien dat de gemelde bijwerkingen per toepassing verschillen. Bij langdurige behandeling zijn er met name oogproblemen gemeld. Hoewel veranderingen van het ECG en hartritmestoornissen (zoals QT-verlenging) bekende bijwerkingen zijn, werd dit weinig gemeld: 2 keer bij chloroquine en 18 keer bij hydroxychloroquine.

Toepassing bij COVID-19

De dosering van chloroquine bij COVID-19 (600 mg, gevolgd door 2x daags 300 mg voor 5 dagen) is hoger dan die bij de oorspronkelijke toepassingen. Het risico op dosis gerelateerde bijwerkingen, waaronder QT-verlenging en psychische klachten, is daarmee wellicht hoger dan op basis van oude informatie verwacht kan worden. Het risico op bijwerkingen kan hoger zijn bij de hogere dosis bij COVID-19 patiƫnten. Het melden en monitoren van bijwerkingen is daarom van groot belang.

Zie hier de analyse voor chloroquine.

Zie hier de analyse voor hydroxychloroquine.