Meldingen bijwerkingen meningokokken ACWY-vaccinatie bij tieners

25-05-2021

In 2018 en 2019 zijn jongeren tussen de 14 en 18 jaar gevaccineerd het meningokokken ACWY-vaccin Nimenrix. Bijwerkingencentrum Lareb ontving 601 meldingen van vermoede bijwerkingen na deze vaccinatie.

In totaal werden 2.096 vermoede bijwerkingen gemeld. Hoofdpijn, koorts, pijn op de prikplaats, misselijkheid en vermoeidheid zijn het vaakst gemeld. De aard van deze bijwerkingen sluit aan bij wat men verwacht na toediening van een geïnactiveerd vaccin. De meeste hiervan staan ook vermeld in de bijsluiter.

Eerder publiceerde Lareb al een overzicht van alle ontvangen meldingen na toediening van het meningokokken ACWY-vaccin Nimenrix tot en met 1 mei 2019. In dit rapport werden zowel de meldingen over peuters in het Rijksvaccinatieprogramma als de meldingen over tieners in het kader van de inhaalcampagne bekeken. De meldingen van lymfadenopathie, koortsstuipen (alleen bij peuters) en urticaria leidde toen tot een signalering. Deze zijn besproken  met het RIVM en het CBG.

De door Lareb ontvangen meldingen in deze rapportage geven geen aanleiding tot nieuwe signaleringen. Bijwerkingencentrum Lareb blijft alle meldingen die gedaan worden naar aanleiding van vaccinatie met Nimenrix nauwlettend in de gaten houden.

Bekijk hier het Nimenrix rapport van mei 2021