Meldingen bijwerkingen na 22-wekenprik

27-05-2021

Bijwerkingencentrum Lareb ziet op basis van de meldingen die zijn ontvangen en de gegevens die zijn verzameld via Moeders van Morgen geen bijzondere, nieuwe of verontrustende bijwerkingen na de maternale kinkhoestvaccinatie.

Vanaf eind december 2019 wordt in Nederland een kinkhoestvaccinatie aangeboden als onderdeel van het Rijksvaccinatie Programma (RVP) aan zwangere vrouwen vanaf week 22 van hun zwangerschap, de 22-wekenprik’.

Meldingen Lareb
Lareb ontving van 16 december 2019 tot en met 31 december 2020, 205 meldingen van vermoede bijwerkingen na vaccinatie van het kinkhoestvaccin bij zwangere vrouwen. In totaal werden 719 bijwerkingen gemeld.

De meest gemelde bijwerkingen waren pijn, roodheid en zwelling op de injectieplaats. Dit zijn bekende bijwerkingen die ook in de officiële productinformatie staan van Boostrix en Boostrix polio.

Moeders van Morgen
Moeders van Morgen vraagt zwangere vrouwen om hun ervaringen met geneesmiddelen en vaccins te delen om nog meer kennis te genereren. Uit de gegevens van Moeders van Morgen komen vooralsnog geen aanwijzingen dat vaccinatie meer risico geeft op negatieve zwangerschapsuitkomsten. Omdat het aantal deelneemsters in Moeders van Morgen op dit moment nog te klein is kunnen hier geen conclusies aan worden verbonden.

Bijwerkingencentrum Lareb blijft de spontane meldingen en de gegevens uit Moeders van Morgen zorgvuldig monitoren.

Bekijk hier het rapport met meldingen van bijwerkingen na maternale kinkhoestvaccinatie.