Meldingen kortere stollingstijd na vervanging acenocoumarol Sandoz

11-09-2017

Bijwerkingencentrum Lareb ontving de afgelopen tijd meldingen waarbij het antistollingsmedicijn acenocoumarol van de fabrikant Sandoz werd vervangen (substitutie) door acenocoumarol van de fabrikant Centrafarm (CF). Bij 10 meldingen werd opgemerkt dat deze substitutie leidde tot lagere INR waarden (kortere stollingstijd). Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft om nader onderzoek gevraagd.

Meldingen
Eén melding kwam van een patiënt, de overige meldingen van apothekers en (trombosedienst)artsen. Vele factoren, zoals voeding en gebruik van andere medicijnen, kunnen de INR waarde beïnvloeden. Bij de meldingen werd door zorgverleners echter opgemerkt dat zij geen andere oorzaak zagen voor de afwijkende INR waarden. In de meeste meldingen herstelde de INR waarde nadat de dosering werd verhoogd of nadat de patiënt acenocoumarol van het merk Sandoz weer ging gebruiken.

Wisseling
Sinds 2017 is de acenocoumarol van het merk Centrafarm aangewezen als voorkeursmerk door zorgverzekeraar VGZ. Hierdoor zijn veel gebruikers omgezet. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) ontraadt in haar richtlijn substitutie bij bepaalde groepen geneesmiddelen, waaronder ook acenocoumarol.
Wie recent gewisseld is van acenocoumarol Sandoz naar acenocoumarol CF en zich zorgen maakt wordt geadviseerd contact op te nemen met de trombosedienst.

Zie hier de analyse van de meldingen