Meldingen over het breken van de Mirena spiraal

05-09-2018

Bij verwijdering kan de Mirena spiraal in zeldzame gevallen breken. Het is het belangrijk om te controleren of de spiraal nog intact is, zoals ook al in de productinformatie staat. In de meeste meldingen waren er bijzondere omstandigheden die de kans op het breken kunnen vergroten.

Mirena is een spiraaltje met progestageen-hormoon levonorgestrel. Per jaar worden er in Nederland ongeveer 81.000 Mirena spiralen geplaatst. Het wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen (anticonceptiemiddel), bij menstruatieklachten zoals hevig bloedverlies en bij overgangsklachten.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 24 meldingen (2011-2018) over het breken van de Mirena spiraal tijdens het verwijderen. In de meeste meldingen waren er bijzondere omstandigheden die de kans op breken kunnen vergroten, waardoor meer kracht werd gebruikt. Bijvoorbeeld een vleesboom of een doorboring van de wand van de baarmoeder door het spiraaltje. Bij enkele meldingen waren er geen bijzondere omstandigheden. Bij twee meldingen was het spiraaltje langer in de baarmoeder dan aanbevolen (langer dan 5 jaar).

Lees hier de analyse van de meldingen