Meldprijs dr. Linn-Rasker voor bijdrage geneesmiddelenveiligheid

19-05-2016

Reumatoloog dr. Linn-Rasker heeft tijdens het symposium ter ere van het 25-jarig bestaan van Bijwerkingencentrum Lareb een prijs ontvangen voor haar bijdrage aan de geneesmiddelenveiligheid.

Deze prijs is voor een melder die de eerste melding heeft gedaan van een bijzondere of indrukwekkende nieuwe bijwerking of op een andere wijze heeft bijgedragen aan het veiliger gebruik van geneesmiddelen.

Mevrouw dr. Linn-Rasker, reumatoloog in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, deed de eerste melding over het optreden van merkelcelcarcinoom bij het gebruik van adalimumab. Ook publiceerde zij hierover in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Adalimumab is een middel dat onder andere wordt gebruikt bij de behandeling van reumatoïde artritis, ontstekingen in de wervelkolom (spondylitis ankylopoetica), de ziekte van Crohn en psoriasis. Merkelcelcarcinoom is een zeldzame en agressieve vorm van huidkanker. Het mogelijk ontstaan van een merkelcelcarcinoom is inmiddels als zeldzame bijwerking in de bijsluiter opgenomen.

Meldingen van bijwerkingen van zorgverleners en pati├źnten blijken wederom essentieel voor een goede geneesmiddelenbewaking.