Mogelijk netvliesloslating door sunitinib

17-01-2024

Sunitinib kan mogelijk een netvliesloslating veroorzaken. Door een netvliesloslating kan men slechter gaan zien. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hier twee meldingen van. Het is belangrijk om de eerste tekenen van een netvliesloslating op tijd te herkennen.

Sunitinib remt de groei van tumoren. Het wordt gebruikt voor de behandeling van maagdarmkanker (de ziekte GIST), nierkanker en kanker van de alvleesklier. De meest voorkomende bijwerkingen zijn maag- en darmklachten, zoals diarree en misselijkheid. Ook kunnen klachten aan de ogen ontstaan, zoals tranende ogen of een zwelling rond de ogen.

Meldingen aan Lareb
Bijwerkingencentrum Lareb ontving twee meldingen van een netvliesloslating bij gebruik van sunitinib. Bij één melding was er sprake van vochtophoping achter het netvlies waardoor de netvliesloslating (sereuze netvliesloslating) ontstond. In beide meldingen ontstonden de klachten binnen 1 maand na start van sunitinib.

Bij een netvliesloslating kan men lichtflitsen en donkere zwevende vlekken zien. Ook kan men slechter gaan zien. Bij de sereuze netvliesloslating verbeterde het zicht vanzelf na stoppen met sunitinib. Bij de andere melding was een operatie nodig om de netvliesloslating te herstellen.

Actie
Lareb heeft medicijnautoriteit CBG over de meldingen geïnformeerd. Het CBG heeft dit doorgegeven aan het Europese netwerk.