Morfine Kalceks en klachten rondom de injectieplaats

11-11-2020

De morfine injectievloeistof van Kalceks kan mogelijk injectieplaats klachten geven. Het is belangrijk dat zorgverleners weten dat producten met morfine injectieoplossing niet identiek zijn met elkaar wat betreft de osmolariteit.

Lareb ontving zeven meldingen (in februari en mei 2020) over injectieplaats gerelateerde klachten bij het gebruik van morfine van de fabrikant Kalceks.  

Morfine wordt gebruikt om ernstige pijn te verlichten als andere pijnstillers onvoldoende effect hebben. Er zijn verschillende toedieningsvormen beschikbaar waarvan de injectievloeistof toegediend wordt in het bloedvat, spier of onder de huid.

Ongeveer 20 tot 40% van de patiënten die een geneesmiddel via een infuus krijgt, ontwikkelt een aderontsteking met pijn, roodheid en een gezwollen warme huid. Deze klachten kunnen ontstaan door een afwijkende zuurgraad (pH) en/of afwijkende concentratie van de opgeloste deeltjes (osmotische waarde) van de vloeistof. 

Uit onderzoek van de KNMP, de beroepsorganisatie voor apothekers, blijkt dat de morfineoplossing van Kalceks hypotoon is (35-50 mOsmol/kg). Dit wil zeggen dat de concentratie van de opgeloste deeltjes lager is dan die van het bloedplasma (275-300 mOsmol/kg). Mogelijk verklaart dit de oorzaak van de klachten.

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geïnformeerd over deze meldingen. CBG heeft deze meldingen binnen het Europese netwerk gedeeld.

Lees hier de analyse van de meldingen.