Nadroparine en hoofdpijn of migraine


02-02-2016

  • Nadroparine (Fraxodi en Fraxiparine) is een geneesmiddel dat behoort tot de groep van heparines. Het remt de stolling van bloed en wordt gebruikt bij de behandeling van trombose, maar ook om trombose te voorkomen.

    Hoofdpijn of migraine staat niet genoemd in de bijsluiter van nadroparine als mogelijke bijwerking. Bijwerkingencentrum Lareb ontving in de periode tussen 1998 tot en augustus 2015 14 meldingen van hoofdpijn als bijwerking tijdens het gebruik van nadroparine. De klachten traden bij alle meldingen binnen 3 dagen op, in negen gevallen begonnen de hoofdpijnklachten binnen enkele uren na toediening van nadroparine. De klachten herstelden bij ten minste tien patiƫnten na het stoppen van de behandeling met nadroparine. En zes patiƫnten kregen herhaaldelijk hoofdpijn na de volgende of zelfs na iedere toediening.

    Een sluitende verklaring voor het optreden van hoofdpijn bij nadroparine is niet bekend. Wel zijn er aanwijzingen dat nadroparine, naast het effect van antistolling, ook invloed heeft op verwijding van de bloedvaten. Hoewel niet mogelijk is om andere factoren voor het ontstaan van hoofdpijn helemaal uit te sluiten in de meldingen, zijn de sterke tijdsrelatie en het herhaaldelijk terugkeren van de klachten sterke argumenten voor hoofdpijn als bijwerking van nadroparine. Er is meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.