Nieuwe inzichten in bijwerkingen van reumamedicatie

09-07-2021

De deelnemers van de Monitor Biologische geneesmiddelen hebben ons nieuwe inzichten gegeven in bijwerkingen van reumamedicatie. Ook gegevens van het DREAM-RA register uit het Medisch Spectrum Twente bieden nieuwe informatie over geneesmiddelgebruik door patiënten met reumatoïde artritis. Hieronder de nieuwe inzichten over reumamedicatie.

Bijwerkingen van adalimumab zijn niet voor alle patiënten hetzelfde
Het bijwerkingenprofiel van adalimumab blijkt te verschillen tussen de behandeling van verschillende aandoeningen. Zo ervaren patiënten met artritis psoriatica meer spier- en gewrichtsklachten. Patiënten met reumatoïde artritis ervaren meer luchtwegklachten. Bij etanercept werden er geen verschillen gevonden.
Lees hier meer over dit onderzoek (in het Engels).

Poster

 

Patiënten ervaren eerder en vaker bijwerkingen bij een combinatie van methotrexaat en hydroxychloroquine
Methotrexaat en hydroxychloroquine worden voorgeschreven als behandeling  van reumatoïde artritis. Uit een vergelijking van het aantal bijwerkingen en de tijd tot de eerste bijwerking optreedt, blijkt dat patiënten die starten met de combinatie methotrexaat en hydroxychloroquine eerder en vaker een bijwerking ervaren dan behandeling met alleen methotrexaat of hydroxychloroquine.
Lees hier meer over dir onderzoek (in het Engels).

Poster

 

Geen verschil tussen adalimumab en etanercept in frequentie en tijd tot het optreden van de eerste bijwerking
De biologicals adalimumab en etanercept worden toegepast bij de behandeling van reumatoïde artritis. Het aantal bijwerkingen en de tijd tot de eerste bijwerking is vergleken. Er blijkt geen verschil tussen adalimumab en etanercept in frequentie en tijd tot het optreden van de eerste bijwerking is.
Lees hier meer over dit onderzoek (in het Engels).

Psychische bijwerkingen methotrexaat
Reumapatiënten die methotrexaat gebruiken kunnen te maken krijgen met psychische bijwerkingen en bijwerkingen aan het zenuwstelsel zoals hoofdpijn en duizeligheid. De kwaliteit van leven kan hierdoor verminderen. Soms stoppen reumapatiënten methotrexaat vanwege deze bijwerkingen.
Lees hier meer over dit onderzoek (in het Engels).

Alle abstracts zijn bij de EULAR uitgelicht.