Noscapine en angio-oedeem


18-08-2015

  • Noscapine is zonder recept verkrijgbaar in apotheken en drogisterijen. Het wordt gebruikt bij de behandeling van kriebelhoest waarbij geen slijm wordt opgehoest. Noscapine vermindert de neiging om te hoesten. De bijsluiter van noscapine stroop en tabletten noemt overgevoeligheidsreacties, zoals een lopende en verstopte neus, ontstoken ogen of huiduitslag. Angio-oedeem wordt niet genoemd als mogelijke bijwerking.

    Bijwerkingencentrum Lareb ontving 10 meldingen van angio-oedeem of symptomen die hierbij passen bij gebruik van noscapine. Angio-oedeem wordt veroorzaakt door stoffen die vrij komen uit mestcellen, zoals histamine. Histamine zorgt voor verwijding van de bloedvaten in de huid en lekkage van vocht uit de bloedvaten. Dit leidt tot roodheid en plaatselijke zwelling. Noscapine stimuleert het vrijmaken van histamine. Bovenstaand mechanisme ondersteunt een mogelijk verband tussen het ontstaan van angio-oedeem en het gebruik van noscapine.

    Gebaseerd op de ontvangen meldingen en het mogelijke mechanisme, beveelt Lareb aan om angio-oedeem op te nemen in de officiƫle productinformatie en bijsluiter van noscapine.
    Lees hier de analyse van de meldingen.