Ontsteking van hartspier of hartzakje mogelijke bijwerking Novavax vaccin

08-08-2022

Het EMA adviseert om ontsteking van de hartspier (myocarditis) of het hartzakje (pericarditis) op te nemen als bijwerking en waarschuwing in de bijsluiter van het Novavax vaccin. Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot nu toe geen meldingen van myo- of pericarditis op dit coronavaccin.

Bij myocarditis is er sprake van een ontsteking van de hartspier. Bij pericarditis is het hartspierzakje ontstoken. Myocarditis en pericarditis kunnen ontstaan door een infectie of immuunziekte, ook door een corona infectie. Ze komen jaarlijks voor bij 1 tot 10 op de 100.000 mensen. Klachten zijn onder andere:

  • Kortademigheid
  • Pijn op de borst
  • Hartkloppingen die soms onregelmatig zijn

De klachten gaan meestal vanzelf over of zijn met medicijnen goed te behandelen. Neem contact op met een arts bij eventuele klachten die passen bij myo- of pericarditis na vaccinatie.

Meldingen Lareb
Er zijn tot nu toe geen meldingen bij Lareb van myo- of pericarditis na toediening van het Novavax vaccin (Nuvaxovid). Bij andere coronavaccins zijn deze aandoeningen wel gemeld. Myocarditis en pericarditis zijn ook zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van Pfizer/BioNtech (Comirnaty) en Moderna (Spikevax). Lareb deelde al eerder een overzicht van alle meldingen van myo- en pericarditis na coronavaccinatie tot 24 januari 2022. 

Lees ook de update van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over dit onderwerp.