Oogschade door zuur-base druppels

07-10-2019

Bijwerkingencentrum Lareb ontving twee ernstige meldingen van oogschade van Alka zuur-base druppels na verwisseling met oogdruppels. Ook het Vergiftigingencentrum (NVIC) ontving vierendertig van dit soort meldingen. Hierbij waren acht meldingen met verlies van het gezichtsvermogen waarvan één mogelijk permanent. 

Wat zijn zuur-base druppels? 
De zuur-base druppels bestaan uit natrium- en kaliumhydroxide en zinkzout. Dit is een erg basisch product met een pH van 14. Door enkele druppels te verdunnen met drinkwater ontstaat basisch water. De druppels zouden “te veel aan zure afvalproduct” onschadelijk maken en uit het lichaam verwijderen. Naast meldingen over Alka druppels ontving het NVIC ook meldingen van Lucovitaal ZuurBase In balance drops. In deze meldingen was er geen ernstige oogschade, maar de druppels hebben bij verkeerd gebruik hetzelfde mogelijke risico. 

Verwisseling flesjes 
Zuur-base druppels zitten in een druppel flesje. De flesjes lijken op een flesje oogdruppels. Mensen kunnen een fout maken en het flesje aanzien voor oogdruppels of nemen de druppels onverdund in. Op de verpakking staat wel een waarschuwing. Maar oogdruppels worden veel gebruikt door oudere mensen met oogproblemen. De kans dat zij het niet kunnen lezen is dus groot. Onverdund gebruik van deze druppels veroorzaakt brandwonden in het oog, in de mond en keel en op de huid. 

Maatregelen 
Bijwerkingencentrum Lareb en NVIC informeerden de NVWA eerder over dit risico. De zuur-base druppels voldoen aan de Europese regels die er voor dit soort producten gelden. Toch heeft de NVWA de producent gevraagd nog duidelijker te waarschuwen voor de risico’s bij verkeerd gebruik. Producent AlkaVitae heeft dit gedaan. Maar de verpakking en de dop hebben ze niet aangepast. Meldingen bij Lareb en NVIC laten zien dat het alleen aanscherpen van de waarschuwing op de verpakking niet voldoende is. 

Lareb heeft het NVWA opnieuw geïnformeerd. De NVWA stelt op basis van deze nieuwe informatie een onderzoek in.

Lees hier de analyse van de meldingen (in het Engels).