Opnieuw aandacht voor bijwerkingen van fluorochinolonen

05-06-2023

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) waarschuwt opnieuw voor langdurige en mogelijk blijvende schade aan spieren en zenuwstelsel bij het gebruik van een specifieke groep antibiotica, fluorochinolonen.

Fluorochinolonen zijn antibiotica voor de behandeling van infecties. Het gaat om ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, ofloxacine en norfloxacine. Mogelijke bijwerkingen van deze groep antibiotica zijn schade aan spieren zoals een ontsteking van de pees. Neurologische klachten komen ook voor. Deze bijwerkingen zijn zeldzaam, maar patiënten kunnen langdurig of zelfs blijvend last hiervan ervaren.

Advies van het EMA
In 2019 gaf het EMA advies over het gebruik van deze groep antibiotica. Het advies voor artsen is om deze middelen niet voor te schrijven bij een aantal aandoeningen. Onderzoek laat zien dat deze middelen nog te veel worden voorgeschreven buiten deze adviezen.

Daarnaast moeten patiënten meteen contact met hun arts opnemen bij verschillende pees-, spier- en gewrichtsklachten en bij neurologische klachten zoals tintelingen, gevoelloosheid of zwakte.

Lees hier het bericht van het College ter beoordeling van Geneesmiddelen.