Reactie litteken oude BCG-vaccinatie na Moderna vaccin

29-12-2021

Vaccinatie met het Moderna vaccin (Spikevax) kan op het litteken op de prikplaats van de oude Bacillus Calmette Guerin (BCG) vaccinatie roodheid en zwelling geven.

Reactie van een BCG litteken
Na vaccinatie met een BCG vaccin ontstaat vaak een litteken. Op dit litteken kan opnieuw een reactie ontstaan. Het wordt dan rood en gezwollen. Soms is er ook sprake van een blaar- of korstvorming. De grootte van deze ontstekingsreactie is meestal rond de 1 tot 2 centimeter.
Reacties van dit litteken is een bekend symptoom van de ziekte van Kawasaki. Ook komt het voor na infecties zoals mazelen en bij “de zesde ziekte” en griepvaccinatie

Meldingen
Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot en met oktober elf meldingen van een reactie op het BCG litteken na Moderna vaccinatie. Zowel na de eerste als na de tweede vaccinatie werden de reacties gemeld. Geen van de patiënten meldde dat deze reactie na beide vaccinaties optrad. De littekenreactie trad op tussen 1 en 9 dagen na vaccinatie. Drie mensen herstelden binnen 4 tot 15 dagen. Bij de anderen was het op het moment van de melding nog niet hersteld.

Bekijk hier de analyse van de meldingen (in het Engels).