Slokdarmklachten na gebruik flucloxacilline

04-04-2024

Slokdarmklachten kunnen optreden na gebruik van het antibioticum flucloxacilline. Om het risico op deze klachten te verminderen is in 2020 de gebruiksinstructie aangepast in de bijsluiter. Toch ontvangen Bijwerkingencentrum Lareb en Meldpunt Medicijnen hier nog veel meldingen over. Nieuwe aanbevelingen voor zorgverleners kunnen hopelijk helpen deze klachten te voorkomen.

Flucloxacilline is een antibioticum voor de behandeling van huid- en weke delen infecties. Bijwerkingencentrum Lareb en Meldpunt Medicijnen ontvingen in de afgelopen drie jaar meer dan 150 meldingen van slokdarmklachten na gebruik van flucloxacilline. Lees hier meer over slokdamklachten bij gebruik van flucloxacilline.

Lees de gebruiksinstructies goed
De kans op slokdarmklachten bij flucloxacilline is groter door het niet goed volgen van de instructie in de bijsluiter. Het advies is om het geneesmiddel met een ruime hoeveelheid water in te nemen en niet meteen te gaan liggen na inname. Het is belangrijk de patiƫnt bewust te maken van deze instructie. Alle aanbevelingen zijn te lezen in de Praktijkprikkel.

Praktijkprikkel
Een Praktijkprikkel is een korte beschrijving van een medicatie-incident met aanbevelingen voor de praktijk door Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI). Deze Praktijkprikkel is in samenwerking met Lareb geschreven.