Vaginaal bloedverlies bij Canesten Gyno

24-06-2020

Bijwerkingencentrum Lareb ontving  over een periode van veertien jaar tweeënveertig meldingen van vaginaal bloedverlies bij gebruik van Canesten Gyno. Dit is een geneesmiddel met clotrimazol voor de behandeling van vaginale schimmelinfecties. Het is zonder recept te koop bij de apotheek, drogist of supermarkt. Er zijn tabletten, capsules en crèmes om in te brengen  in de vagina.

Vaginaal bloedverlies
De helft van de vrouwen had last van een klein beetje bloedverlies of roze afscheiding. Bij anderen waren de bloedingen net zo erg als een ongesteldheid, of zelfs erger. Bij de meesten begonnen de klachten binnen twee dagen na het starten met de kuur. De klachten gingen vanzelf over na twee tot vijf dagen. Zeven vrouwen hadden vaker last gehad van vaginale bloedingen bij gebruik van Canesten Gyno.

Oorzaak voor de bloedingen
Klachten van een vaginale schimmelinfectie zijn jeuk en witte afscheiding zonder geur. Ook kan het slijmvlies van de vagina rood en dik zijn. Bloedverlies hoort daar niet bij. Het inbrengen van een tablet, capsule of crème kan in het slijmvlies een wondje veroorzaken. Dat kan daarna gaan bloeden.

Een andere mogelijke oorzaak is de invloed van clotrimazol op vrouwelijke hormonen. Hierover is nog veel onduidelijk en is meer onderzoek nodig. Ook de rol van gelijktijdig gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen is nog onduidelijk. Bij miconazol, een ander geneesmiddel voor vaginale schimmelinfecties, is vaginaal bloedverlies bekend als bijwerking.

Andere oorzaken voor ongewoon bloedverlies
Vaginaal bloedverlies heeft ook andere oorzaken. Denk daarbij aandoeningen van de baarmoeder, zwangerschap, gebruik van bloedverdunners en dunner wordend slijmvlies bij het ouder worden. Ook bij infecties zoals chlamydia kan vaginaal bloedverlies ontstaan. Er is daarnaast nog onduidelijkheid over de rol van de applicator die gebruikt wordt om clotrimazol in te brengen. Onderzoek door een arts is nodig bij onverklaarbare of aanhoudende klachten van vaginaal bloedverlies.

Bijwerkingencentrum Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geïnformeerd over het ontstaan van deze klachten. Het CBG gaat de informatie van Lareb bespreken met het Europese netwerk, waar wordt besloten of de bijsluiter moet worden aangepast.

Lees hier de hele analyse.