Voorbereiding bewaken veiligheid en werkzaamheid coronavaccins

27-05-2020

Ter voorbereiding van de bewaking van de veiligheid en werkzaamheid van coronavaccins is een Europees project gestart. Het project moet ervoor zorgen dat de samenwerking en een goed systeem hiervoor op tijd klaar zijn. Nederlandse onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en Universiteit Utrecht leiden het Europese project. Ook het RIVM, Bijwerkingencentrum Lareb en het PHARMO Instituut hebben een belangrijke rol.

Europees netwerk
Het project wordt gefinancierd door de European Medicines Agency (EMA) en geleid door prof. dr. Miriam Sturkenboom in samenwerking met prof. dr. Olaf Klungel. Het is mede gebaseerd op de netwerken en infrastructuren die werden opgezet na de Mexicaanse griep pandemie. In het project werken 22 organisaties mee. Het doel is om Europa in 6 maanden klaar te maken voor een goede en snelle monitoring van de werkzaamheid en veiligheid van COVID-19 vaccins.

Voorbereiding
In het project worden afspraken gemaakt, een infrastructuur gebouwd en het onderzoek voorbereid om de bewaking in Europa samen uit te voeren. In December 2020 zal een Europees systeem voor het monitoren van de veiligheid en werkzaamheid klaar zijn.

Lees hier het bericht van de Universiteit van Utrecht.

Lees hier het interview met projectleider Miriam Sturkenboom.

Lees hier het bericht van de EMA.