Voorzichtigheid geboden Picato bij voorgeschiedenis huidkanker

27-09-2019

Mogelijk lopen patiënten die het huidmedicijn ingenol-mebutaat (Picato) gebruiken meer risico op huidkanker. Dit bleek uit de eerste resultaten van enkele onderzoeken en van gebruik van het middel in de praktijk. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen om voorlopig voorzichtig te zijn met het gebruik van ingenol-mebutaat bij patiënten met een voorgeschiedenis van huidkanker. 

Ingenol-mebutaat 
Ingenol-mebutaat is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van actinische keratose. Bij actinische keratose zitten er ruwe plekken op de huid, veroorzaakt door langdurige blootstelling van de huid aan de zon. Ingenol-mebutaat is een gel die patiënten eenmaal per dag gedurende drie dagen op de aangedane huid moeten aanbrengen. 

CBG adviezen 
Het CBG adviseert aan patiënten om na het gebruik van ingenol-mebutaat te letten op afwijkende plekjes in het behandelde gebied, en bij het vinden van afwijkende plekjes direct contact op te nemen met hun arts. Ook adviseert het CBG aan patiënten om, wanneer zij eerder huidkanker hebben gehad en ingenol-mebutaat gebruiken en vragen hebben, dan contact op te nemen met hun behandelend arts. Het CBG adviseert aan artsen om voorzichtig te zijn met het gebruik van ingenol-mebutaat bij patiënten met een voorgeschiedenis van huidkanker. Ook adviseert het CBG aan artsen om aan hun patiënten te adviseren te letten op het ontstaan van huidafwijkingen in de weken tot maanden na gebruik van ingenol-mebutaat en direct contact op te nemen bij het ontdekken van een dergelijke huidafwijking. 

Zie hier het bericht van het CBG.