Wekelijkse update bijwerkingen coronavaccins (week 7)

16-02-2021

Deze nieuwe update gaat over alle binnengekomen meldingen van vermoede bijwerkingen die door deskundigen bekeken zijn tot en met 14 februari. Tot nu zijn dat 3.945 meldingen met 18.241 bijwerkingen.

Het gaat hier vooral om bekende te verwachten bijwerkingen zoals reacties op de prikplek, koorts, hoofdpijn, spierpijn en je niet lekker voelen.

Er zijn tot nu toe 35 meldingen van overlijden na vaccinatie met coronavaccins. Het gaat daarbij om kwetsbare ouderen met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen en/of hoge leeftijd. Overlijden na vaccinatie wil niet zeggen dat het overlijden is veroorzaakt door de vaccinatie.

Bij een groot deel zijn de gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring voor het overlijden. Een aantal kreeg in de dagen na vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerkingen. Het gaat hierbij om klachten zoals koorts, misselijkheid en algemeen niet lekker voelen. Deze klachten zijn op zichzelf niet de oorzaak van overlijden, maar kunnen bij kwetsbare ouderen mogelijk wel bijgedragen hebben aan verslechtering van hun al fragiele gezondheidstoestand.

In een deel van de meldingen is het overlijden niet direct verklaarbaar. Om nog beter inzicht te krijgen in de oorzaak van overlijden, de opgetreden bijwerkingen en de rol van mogelijke andere onderliggende gezondheidsproblemen heeft Lareb meer informatie opgevraagd over de meldingen bij de melders. Daarna worden de meldingen nader bekeken en geduid in overleg met externe medische adviseurs.