Wratten bij azathioprine


06-12-2022

 • Azathioprine kan zorgen voor groei van wratten of dit verergeren. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hier twaalf meldingen van.

  Azathioprine is een geneesmiddel voor de behandeling van verschillende ziekten. Bijvoorbeeld chronische darmontstekingen, reumatische ontstekingsziekten en de spierziekte myasthenia gravis. Het wordt ook gebruikt om afweerreacties van het lichaam te onderdrukken na transplantaties.

  Wratten ontstaan door een virus
  Wratten komen vooral voor op de handen en voeten, maar ze kunnen ook op andere plaatsen zitten. Ze verdwijnen meestal vanzelf zonder littekens. Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Bij patiënten met een verminderde afweer komt wrattengroei vaker voor. Wratten zijn onschuldig. Ze hoeven alleen behandeld te worden als patiënten er veel last van hebben.

  Niet in de bijsluiter
  Patiënten die geneesmiddelen gebruiken die de afweer onderdrukken, hebben een grotere kans op infecties met bacteriën, virussen en schimmels. Gebruikers van azathioprine hebben dus een grotere kans op infecties met het humaan papillomavirus en daardoor ook op wratten. Dat staat niet zo duidelijk in de bijsluiter van azathioprine. Hierin staan alleen verschillende klachten die passen bij een longontsteking of urineweginfectie.