Vaccinmonitor Griep- en pneumokokkenvaccinatie

 

Net als voorgaande jaren nodigt de huisarts ouderen uit voor de vaccinatie tegen de seizoensgriep en de pneumokokkenziekte. Daarnaast kunnen mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door het griepvirus (o.a. patiënten met morbide obesitas, dementie, neurologische aandoeningen) ook een vaccinatie halen.

Het doel van deze jaarlijkse monitoring is om meer inzicht krijgen in welke bijwerkingen worden ervaren na de griep- en pneumokokkenvaccinatie. Daarnaast willen we ook het beloop en mogelijke risicofactoren van deze bijwerkingen in kaart brengen. Hierom willen wij je vragen om jouw ervaring met deze vaccinatie(s) te delen.

Meer informatie en aanmelden

Dit onderzoek start in oktober 2023. Je kan je vanaf begin oktober 2023 aanmelden voor dit onderzoek als je uitgenodigd bent of gaat worden voor een griep- en/of pneumokokkenvaccinatie. Aanmelden kan via de website www.vaccinmonitor.nl.

Download de brochure

Krijg jij een vaccin tegen griep- en/of pneumokokken?

Resultaten

De resultaten van dit onderzoek volgen in het voorjaar van 2024.
Hier vind je de rapportages van grieponderzoeken die eerder gedaan zijn.

Publicaties

Verschillen tussen mannen en vrouwen in krijgen van bijwerkingen na vaccinatie

Na vaccinatie met een seizoensgriepvaccin rapporteren vrouwen vaker bijwerkingen dan mannen. Dit bleek uit een studie waarbij de vragenlijst onderzoeken van 2013-2021 samen geanalyseerd zijn. In totaal deden er 7789 deelnemers mee aan deze studies. Hoewel vrouwen vaker bijwerkingen rapporteerden, ging het hier over dezelfde bijwerkingen die bij mannen werden gezien. Lees hier het nieuwsbericht over de studie (in het Engels).

Eerdere (Engelse) artikelen over het seizoensgriepvaccin gebaseerd op de Vaccinmonitor zijn: