Geneesmiddelgebruik bij zwangerschapswens
De spermatogenese (zaadcelontwikkeling) is een cyclus van 72 dagen. Geneesmiddelen die de man tijdens deze periode voorafgaand aan de conceptie heeft gebruikt, zouden dus een effect kunnen hebben op het sperma. Van een beperkt aantal geneesmiddelen is uit onderzoek gebleken dat ze invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid van de man. Verschillende effecten op het sperma zijn mogelijk, waaronder een verminderd aantal spermacellen, verminderde beweeglijkheid, een afwijkende vorm of een effect op het DNA. Dit effect kan tijdelijk (reversibel) zijn maar in sommige gevallen ook blijvend (irreversibel).
De zwangerschap kwam tot stand tijdens geneesmiddelgebruik
Uit het (beperkte) onderzoek dat tot nu toe is gedaan, blijkt niet dat er een verhoogde kans is op aangeboren afwijkingen bij het kind na geneesmiddelgebruik door de vader. De meest aannemelijke verklaring hiervoor is het principe van ‘survival of the fittest’: dit zorgt ervoor dat alleen de meest vitale spermacel uit de miljoenen beschikbare spermacellen de zwangerschap tot stand brengt. Mocht er toch bevruchting met een niet vitale zaadcel plaatsvinden dan leidt dit waarschijnlijk tot een vroege miskraam.
Geneesmiddelgebruik tijdens een bestaande zwangerschap
Enkele geneesmiddelen kunnen in kleine hoeveelheden in het sperma terechtkomen. Bij seksueel contact tijdens de zwangerschap zou dan overdracht kunnen plaatsvinden naar de moeder. Echter, de hoeveelheid medicatie die op deze manier bij de moeder terecht kan komen, is zo minimaal dat effecten op de zwangerschap zeer onwaarschijnlijk zijn en condoomgebruik niet nodig is.
Laatst bijgewerkt op 01-04-2020