Aa Lettergrootte
16
 
Gonadoreline-antagonisten tijdens de borstvoedingsperiode
Overzicht

Het gebruik van danazol tijdens de borstvoeding wordt afgeraden.

Risico indeling
  • Mogelijk risico Dit geneesmiddel kan via de melk mogelijk nadelige effecten geven bij de zuigeling. Overweeg of een veiliger middel gebruikt kan worden. Als dat niet kan, weeg dan de mogelijke nadelige effecten af tegen het belang van borstvoeding voor het kind. Voer extra controles uit bij het kind of ga over op flesvoeding.
    • - danazol
  • Risico onbekend Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de borstvoedingsperiode is nauwelijks of geen informatie. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
    • - cetrorelix
    • - ganirelix

Danazol
Er zijn geen gegevens bekend over het gebruik tijdens de borstvoeding. Danazol heeft zwak androgene en anabole eigenschappen. Het kan de prolactinespiegel verlagen, waardoor de melkproductie geremd kan worden. Om deze reden wordt gebruik tijdens de borstvoeding afgeraden.

Overige middelen:
Er zijn geen gegevens over het gebruik van de overige middelen tijdens de borstvoeding.

Laatst bijgewerkt op 16-10-2018


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.