Tot nu toe melden onderzoeken geen nadelige effecten van adalimumab, certolizumab pegol en infliximab bij gebruik tijdens de borstvoeding. De meeste ervaring is opgedaan met infliximab. Over het gebruik van golimumab tijdens de borstvoeding zijn geen gegevens bekend.
Adalimumab, certolizumab pegol, golimumab en infliximab zijn monoklonale antilichamen. Dit zijn grote moleculen, die nauwelijks overgaan in de moedermelk. Bovendien worden deze grote moleculen waarschijnlijk in het maagdarmkanaal van de zuigeling geïnactiveerd. Systemische effecten bij de neonaat door blootstelling via de borstvoeding lijken onwaarschijnlijk.
In enkele case reports zijn adalimumab en infliximab in lage concentratie aangetoond in moedermelk. In andere case reports waren adalimumab, certolizumab pegol en infliximab echter niet detecteerbaar in de moedermelk.
Het is niet bekend of het gebruik van monoklonale antilichamen langetermijneffecten heeft bij de zuigeling.
Over het gebruik van etanercept tijdens de borstvoeding zijn weinig gegevens bekend. Het middel wordt minimaal in de moedermelk uitgescheiden. De opname van etanercept uit het maagdarmkanaal is gering.
Laatst bijgewerkt op 17-03-2019