Aa Lettergrootte
16
 
Orlistat tijdens de zwangerschap
Overzicht

Afvallen tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Ook geneesmiddelen die kunnen worden gebruikt om af te vallen, worden afgeraden.

Risico indeling
  • Risico onbekend Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap is geen of onvoldoende informatie beschikbaar. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
    • - orlistat

Met het gebruik van orlistat tijdens de zwangerschap is beperkt ervaring opgedaan. Een Zweedse studie met 248 blootstellingen tijdens de vroege zwangerschap, wijst niet op een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Een andere studie met 67 eerste trimester blootstellingen ziet ook geen verhoogd risico.

Het gebruik van orlisat tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Gewichtsverlies tijdens de zwangerschap wordt geassocieerd met nadelige zwangerschapsuitkomsten.

Laatst bijgewerkt op 16-08-2019


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.