Ervaring in de zwangerschap
Er is veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van het DKT vaccin in de zwangerschap. In studies worden meer dan 230.000 zwangerschappen beschreven waarin gekeken is naar de mogelijke effecten op de zwangerschap en het kind. Uit de onderzoeken komen geen negatieve effecten op de zwangerschap, de foetus of de pasgeborene naar voren. Het vaccin kan tevens gecombineerd zijn met het poliovaccin. Ook met het poliovaccin is ruime ervaring tijdens de zwangerschap.
Bescherming van de neonaat tegen kinkhoest
Er is ook veel onderzoek verricht naar de toediening van het DKT vaccin in de tweede helft van de zwangerschap ter bescherming van de pasgeborene. De eerste maanden van het leven is een baby niet beschermd tegen kinkhoest doordat het zelf nog niet gevaccineerd is. Door de zwangere vrouw vanaf week 22 te vaccineren, krijgt de baby bescherming mee tegen deze infectieziekte. Via de placenta komen antistoffen van de moeder bij de foetus terecht. Dit fysiologische proces zorgt ervoor dat de baby gedurende de eerste weken tot maanden na de geboorte afweer heeft tegen de infectie.
Een kinkhoestinfectie bij jonge baby’s kan ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken. Het kind kan in het ziekenhuis moeten worden opgenomen of zelfs overlijden. Bescherming van de baby door de moeder te vaccineren gebeurt al langer in diverse andere landen zoals de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en België. Hierdoor is het aantal gevallen van kinkhoest bij zeer jonge kinderen aanzienlijk afgenomen.
Aanvullende informatie over de kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap is te vinden via
- RIVM: Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen
- RIVM richtlijn: Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen (professionals)
- Rapport Gezondheidsraad 2015: Vaccinatie tegen kinkhoest: doel en strategie
Laatst bijgewerkt op 16-12-2019