Uit huidige onderzoeken blijkt dat vaccinatie geen ziekte van Crohn veroorzaakt. Bij de ziekte van Crohn zijn er ontstekingen in het spijsverteringskanaal, meestal in de darmen. Dit zorgt voor klachten zoals diarree, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Ook blijkt dat vaccinaties meestal niet zorgen voor verergering van klachten bij mensen met de ziekte van Crohn. Mensen met de ziekte van Crohn hebben daarnaast niet een hogere kans op meer of ergere bijwerkingen na vaccinaties. Medicijnen die de afweer onderdrukken kunnen mogelijk de werking van sommige vaccinaties wel verminderen. Overleg met uw arts over het nemen van vaccinaties als u medicijnen gebruikt die de afweer onderdrukken. [1-32]
Achtergrondinformatie
De precieze oorzaak van de ziekte van Crohn is onbekend
De ziekte van Crohn is een auto-immuunziekte waarbij het eigen afweersysteem is ontregeld. Waarschijnlijk zijn er meerdere oorzaken van de ziekte van Crohn. De ontregelde afweer zorgt voor een onbedoelde reactie tegen de normale darmbacteriën en voor schade aan de darmwand [1]. Erfelijkheid, de samenstelling van de bacteriën in de darmen, immunologische en omgevingsfactoren zoals roken en stress, spelen waarschijnlijk een rol in het ontregelen van het afweersysteem [2-4].
Uit huidig onderzoek blijkt dat vaccinaties de kans op de ziekte van Crohn niet vergroten
In het verleden heeft een controversieel onderzoek de BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rode hond) in verband gebracht met de ziekte van Crohn [5]. Dit onderzoek bleek echter niet juist uitgevoerd. Uit latere onderzoeken blijkt dat de BMR-vaccinatie niet leidt tot een verhoogd risico op de ziekte van Crohn [6-11]. Ook na andere vaccinaties is geen verhoogd risico op de ziekte van Crohn gevonden [12-14]. Ook zijn er tot nu toe in de literatuur geen gevallen beschreven waarin de ziekte van Crohn gelinkt wordt aan een coronavaccinatie.
De meeste mensen met de ziekte van Crohn hebben niet méér of ergere bijwerkingen
Uit de meeste onderzoeken blijkt dat de bijwerkingen bij mensen met de ziekte van Crohn na vaccinatie vergelijkbaar zijn met de bijwerkingen bij mensen zonder deze aandoening [15-21]. Het is nog niet helemaal duidelijk of en welk effect medicatie heeft op de bijwerkingen [15-17, 22, 23]. In een aantal onderzoeken naar bijwerkingen na coronavaccinatie werden meer bijwerkingen gemeld door vrouwen, jongere mensen en mensen met een eerdere COVID-19 infectie [16, 17, 22-26].
Vaccinatie leidt niet tot een hogere kans op opvlammingen van de ziekte van Crohn
Mensen met de ziekte van Crohn hebben vaak perioden waarin er minder klachten zijn en perioden waarin de klachten erger zijn of opvlammingen zijn. Verschillende factoren kunnen voor opvlammingen van de ziekte zorgen, zoals roken en stress [27]. In onderzoek bleek dat de kans op opvlammingen laag was na een coronavaccinatie [22, 28, 29]. Ook na andere vaccinaties was de kans op een opvlamming niet hoger na vaccinatie dan normaal [30-32].