Lettergrootte

Zwanger? Onderwerpen in het kort


Brochure behandeling veelvoorkomende klachten
Hier vindt u informatie over geneesmiddelen die gebruikt worden bij veelvoorkomende aandoeningen. Vaak zijn geneesmiddelen hiervoor ook te koop bij de drogist zonder recept. Wat is bekend over de veiligheid ervan tijdens zwangerschap en borstvoeding? Download

Andere zwangerschapsgerelateerde onderwerpen

Heeft u per ongeluk een paar weken de anticonceptiepil door gebruikt terwijl u al zwanger was? Er zijn geen aanwijzingen dat dit een verhoogde kans geeft op aangeboren afwijkingen bij uw kind of andere nadelige effecten heeft op de zwangerschap.

Lees meer >

Als het nodig is om een antihistaminicum te gebruiken tijdens de zwangerschap heeft loratadine of cetirizine de voorkeur. Er zijn geen aanwijzingen dat deze middelen een verhoogde kans geven op aangeboren afwijkingen of op andere nadelige effecten.

Lees meer >

Optimale controle van astmaklachten is belangrijk om de kans op negatieve effecten tijdens de zwangerschap te voorkomen. Bij de behandeling van astma worden verschillende soorten geneesmiddelen gebruikt. Gebruik van een inhalatie corticosteroïd (beclometason, budesonide of fluticason) en eventueel een kortwerkende luchtwegverwijder (salbutamol of terbutaline) heeft de voorkeur.

Lees meer >

In de bijsluiter wordt aangeraden om niet zwanger te worden als de man azathioprine gebruikt. Echter als dit toch gebeurt, of als stoppen met deze medicijnen niet mogelijk is door de ernst van de ziekte, is er geen reden tot bezorgdheid.

Lees meer >

Er is al vele jaren ervaring met het geven van een griepprik aan zwangeren. Er zijn geen aanwijzingen dat de griepprik een verhoogd risico geeft op aangeboren afwijkingen bij uw kind of andere nadelige gevolgen heeft voor de zwangerschap.

Lees meer >

Bij een koortslip tijdens de zwangerschap kunt u een crème met zinksulfaat, lidocaïne of aciclovir gebruiken. Deze middelen worden maar beperkt opgenomen door de huid en er is veel ervaring met gebruik door zwangeren. Er zijn geen aanwijzingen dat het een verhoogd risico geeft op aangeboren afwijkingen bij uw kind of andere nadelige gevolgen heeft voor de zwangerschap.

Preventief gebruik van lysine wordt niet aangeraden. Er is te weinig informatie over de veiligheid.

Lees meer >

Het is van slechts enkele medicijnen bekend dat ze een negatief effect kunnen hebben op de kwaliteit van het sperma. Dit kan de kans om zwanger te worden verkleinen.
Uit het (beperkte) onderzoek dat tot nu toe is gedaan, blijkt niet dat er een verhoogde kans is op aangeboren afwijkingen bij het kind na medicijngebruik door de vader. Ook niet bij middelen die een nadelig effect hebben op de spermakwaliteit.

Lees meer >

Obstipatie en aambeien komen tijdens de zwangerschap veel voor. In veel gevallen kunnen leefstijl- en dieetadviezen tot verbetering leiden. Als dat niet voldoende helpt zijn er enkele geneesmiddelen die tijdens de zwangerschap gebruikt mogen worden.

Lees meer >

Paracetamol is de eerste keus pijnstiller tijdens de gehele zwangerschap. De zogenoemde NSAID’s: ibuprofen, diclofenac, naproxen (en ook een hoge dosis acetylsalicylzuur, meer dan 320 mg) mogen niet gebruikt worden in de tweede helft van de zwangerschap.

Lees meer >

Van een aantal middelen weten we dat ze tijdens de zwangerschap gebruikt kunnen worden. Maar over de meeste antischimmelmiddelen is er onvoldoende kennis om het risico voor het kind goed in te schatten.

Lees meer >

Valeriaan is een oud middel waarmee veel ervaring is opgedaan. Het mag eventueel kortdurend gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Gebruik van melatonine wordt niet aangeraden. Er is te weinig over bekend. Helaas is er geen enkel slaapmiddel dat kan worden aanbevolen voor langdurig gebruik tijdens de zwangerschap.

Lees meer >

Een infectie met het Zika-virus tijdens de zwangerschap kan ernstige afwijkingen veroorzaken bij het ongeboren kind. Het advies aan vrouwen die zwanger zijn of proberen te worden, is dan ook om hun reis naar een land waar Zika-virus voorkomt uit te stellen.

Lees meer >

Zwangerschapsmisselijkheid komt veel voor. Als leefstijl- en dieetmaatregelen niet helpen kan een geneesmiddel worden gebruikt. In de praktijk is er vooral veel ervaring met het gebruik van meclozine door zwangere vrouwen. Daarbij zijn geen nadelige effecten gebleken.  

Lees meer >

Aanmelden voor het TIS infobulletin