Lettergrootte

Behandeling van neusklachten door hooikoorts tijdens de zwangerschap

Datum: 4 mei 2017

Het pollenseizoen is weer begonnen. Op dit moment zorgen de boompollen voor klachten, daarna komen de graspollen. Een van de hinderlijke klachten is allergische rhinitis. Ook zwangere vrouwen ervaren deze klachten en moeten soms behandeld worden. Welke middelen kunnen dan gebruikt worden? Er zijn meerdere mogelijkheden: tabletten met loratadine of cetirizine, neussprays met budesonide, beclomethason, fluticason of cromoglicinezuur. Voor alle behandelingen geldt: alleen gebruiken als er klachten zijn. Over het gebruik van neussprays met een antihistaminicum (azelastine en levocabastine) weten we nog te weinig.

Huisartsenrichtlijn bij niet-zwangere
De beroepsorganisatie van huisartsen (NHG) heeft een richtlijn opgesteld voor de behandeling van allergische rhinitis (neus(slijmvlies)ontsteking veroorzaakt door een allergie). De middelen die voorgeschreven kunnen worden bij klachten zijn een antihistaminicum (tablet of neusspray), een corticosteroïd(hormoon) neusspray of cromoglicinezuur. Maar kunnen deze middelen ook tijdens de zwangerschap?

Antihistaminica
Loratadine en cetirizine tabletten kunnen gebruikt worden in de zwangerschap. Neussprays met antihistaminica worden liever vervangen door een oraal (tablet) antihistaminicum of een neusspray met een corticosteroïd. Er zijn geen negatieve effecten op de zwangerschap of het kind gevonden bij gebruik van een oraal antihistaminicum. Het meest onderzocht zijn loratadine, ceterizine en enkele oudere antihistaminica als clemastine en dimentideen. Omdat de oudere antihistaminica versuffend zijn, hebben loratadine en cetirizine de voorkeur. Het is onbekend of de stoffen die in de neussprays zitten (azelastine en levocabastine) effecten geven op het kind of de zwangerschap. Deze middelen zijn tijdens de zwangerschap niet onderzocht.

Corticosteroïdneusspray
Neussprays met budesonide, beclomethason en fluticason kunnen in de zwangerschap gebruikt worden. Mometason en triamcinolon bij voorkeur niet. Budesonide, beclomethason en fluticason hebben geen negatieve effecten op de zwangerschap of het kind zover we nu weten. Deze middelen zijn uitgebreid onderzocht voor de behandeling van astma tijdens de zwangerschap. In de zwangerschap geldt dat het middel waar we het meeste van weten, het beste voorgeschreven kan worden. Van mometason en triamcinolon weten we nog maar weinig.

Cromoglicinezuur
Ook cromoglicinezuurneusspray kan gebruikt worden bij neusklachten door hooikoorts. Dit middel is al veelvuldig gebruikt tijdens de zwangerschap. Er zijn tot nu toe geen meldingen van effecten op het kind of de zwangerschap. Cromoglicinezuur werkt wel minder sterk dan de hiervoor genoemde behandelingen.

Aanmelden voor het TIS infobulletin