Monitor bijwerkingen coronavaccinatie

 

Voordat het coronavaccin gebruikt mag worden, is het uitgebreid onderzocht en getest. Maar net als bij elk ander vaccin kunnen er bijwerkingen ontstaan. Bijwerkingencentrum Lareb brengt de informatie hierover in kaart. We kijken onder andere naar welke bijwerkingen optreden, hoelang ze duren en wie bijwerkingen ervaart. Hierbij kijken we ook naar de verschillende soorten coronavaccins die gegeven worden. Het delen van jouw ervaring zorgt voor meer inzicht en informatie hierover.

Meer informatie en aanmelden

Dit onderzoek is gestart in februari 2021. Het onderzoek is inmiddels afgerond. Het is daarom niet meer mogelijk om je hiervoor aan te melden via www.mijncoronavaccin.nl.

Download de brochure

Jouw bijdrage maakt vaccineren nog veiliger

Resultaten

Veel mensen ervaren bekende bijwerkingen na coronavaccinatie

Hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, vermoeidheid, niet lekker voelen, misselijkheid, rillingen en koorts zijn bekende bijwerkingen van de coronavaccins. Meer dan de helft van de deelnemers gaf aan hoofdpijnklachten te hebben ervaren. Lees verder in ons nieuwsbericht.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen deze bijwerkingen vaak ervaren na de eerste vaccinatie met AstraZeneca (Vaxzevria) en Janssen (Jcovden) en na de eerste en tweede Moderna vaccinatie (Spikevax). Bij het Pfizer/BioNTech (Comirnaty) vaccin kwam deze bekende bijwerkingen minder vaak voor, zowel na de eerste als de tweede vaccinatie. Lees hier ons nieuwsbericht.

Bekende bijwerkingen bij Moderna vaker na tweede prik

Algemene lichamelijke klachten, die ook verwacht worden bij vaccinaties, worden na de tweede vaccinatie met het Moderna vaccin (Spikevax) vaker ervaren dan na de eerste vaccinatie. Bij het AstraZeneca vaccin (Vaxzevria) is dit andersom. Bij het Pfizer/BioNTech vaccin is er nagenoeg geen verschil.
Lees hier ons nieuwsbericht.

Bekende bijwerkingen vaker bij de eerste AstraZeneca vaccinatie

De bekende bijwerkingen, die ook verwacht worden bij vaccinaties, worden het vaakst ervaren bij het AstraZeneca vaccin (Vaxzevria). Bij het Pfizer/BioNTech vaccin worden deze het minst vaak ervaren. Het Moderna en Janssen vaccin zitten daar tussenin. Vrouwen en jongeren rapporteerden relatief meer van deze bijwerkingen. Lees hier ons nieuwsbericht.

Daarnaast werd gevonden dat bij vrouwen tot 65 jaar meer bekende bijwerkingen worden ervaren na het AstraZeneca vaccin dan bij Pfizer/BioNTech. Lees hier ons nieuwsbericht.

Bij vaccinatie na een COVID-19 infectie ontstaan vaker bekende bijwerkingen

Uit dit onderzoek blijkt dat mensen die al een COVID-19 infectie hebben doorgemaakt vaker algemene lichamelijke klachten ervaren na de eerste coronavaccinatie. Dit geldt voor alle vaccins. Bij het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty) is dit ook zo bij de tweede vaccinatie. Lees hier ons nieuwsbericht.

Vrouwen ervaren vaker bijwerkingen na coronavaccinatie dan mannen

Vrouwen hebben ongeveer een twee keer hogere kans op een bijwerking na coronavaccinatie in vergelijking met mannen. Dit verschil was het grootst na de eerste prik en voor de klachten misselijkheid en ontsteking op de injectieplaats. Lees hier ons nieuwsbericht.

Lareb heeft ook een aantal artikelen gepubliceerd/ aan bijgedragen (in het Engels) over de resultaten van het vragenlijstonderzoek: